XIII. Medzinárodná vedecká konferencia UJS – 2021 (o práci v sekciách)

XIII. Medzinárodná vedecká konferencia Univerzity J. Selyeho sa konala v dňoch 8.-9. septembra 2021 pod záštitou rektora univerzity UJS, Dr. habil. PaedDr. Györgya Juhásza, PhD. Vzhľadom na pandemickú situáciu podujatie sa realizovalo online formou (BigBlueButton).

Na začiatku podujatia odznela plenárna prednáška profesora, Csabu Pléha s názvom Vzťahy a systémy vedomostí vo svete internetu: Ozaj sa nám uľaví pri NETe? (orig. A kapcsolatok és a tudásrendszerek az Internet világában: Tényleg feloldódunk a NETen?).

Rokovanie prebiehalo v ôsmich sekciách: Sekcia matematiky a informatiky; Sekcia ekonómie a manažmentu; Jazyková a literárna dimenzia národnostnej kulturálnej identity v strednej Európe; Výsledky, metódy a možnosti digitálneho/on-line vzdelávania; Teologická sekcia; Pozitívna edukácia – Pozitívna psychológia – Umenie, a ich styčné body vo vzdelávaní; Pedagogické hodnotenie; Dobrovoľníctvo a Inklúzia.

Pozitívna edukácia – Pozitívna psychológia – Umenie, a ich styčné body vo vzdelávaní

Vedúce sekcie: Doc. Dr. univ. Ágota Csehi, PhD. a Mgr. Anita Tóth-Bakos, PhD.

Súčasťou konferencie bola sekcia s názvom Pozitívna edukácia – Pozitívna psychológia – Umenie, a ich styčné body vo vzdelávaní. Do sekcie prihlásili 8 tém, z nich 4 odzneli na konferencii dňa 8. septembra 2021, o 13.00 hod. na portáli BBB UJS. Rokovanie sekcie viedla Mgr. Anita Tóth-Bakos, PhD., odborná asistentka Katedry PEP PF UJS. Program sekcie prebiehal nasledovne: Gyöngyi Gál, PhD. – Katalin Kanczné Nagy, PhD. (UJS, Komárno): Skúmanie súvislostí medzi rodinným prostredím a mimoriadnou situáciou v kruhu univerzitných študentov; Tamás Réti (Katolícka univerzita Károlya Eszterházyho, Eger): Fodor Ernő (1878–1944) – pedagóg a zakladateľ inštitúcie; doc., Dr. univ. Agáta Csehiová, PhD., (UJS, Komárno): Význam hudobných činností v duchu zážitkovej pedagogiky v príprave budúcich pedagógov predškolskej výchovy; Mgr. Tímea Mészáros (UJS, Komárno): Kolektívny zážitok v rámci online vizuálnej výchovy.

Výsledky, metódy a možnosti digitálneho/on-line vzdelávania

Vedúce sekcie: Ambrusné Prof. Dr. Katalin Kéri DSc., PaedDr. Diana Borbélyová, PhD.

Vedúca sekcie Ambrusné Prof. Dr. Katalin Kéri DSc. privítala prítomných a oboznámila ich s programom sekcie v maďarskom  jazyku. V jazyku slovenskom prítomných privítala  PaedDr. Diana Borbélyová PhD. Slovenské, maďarské a anglické prednášky boli realizované v dvoch blokoch (celkom 14 prednášok). V prvom bloku prednášali Andrea Boháčiová a Tatiana Bencová (Tvorba inovatívnej multimediálnej učebnej pomôcky s využitím pri on-line vzdelávaní). Po nich nasledovali Helga Andl a Laki Tamásné (Kisiskolák és a távolléti oktatás – A 2021 tavaszán  megvalósuló digitális oktatás tapasztalatai  intézményvezetőkkel készített interjúk alapján). Melinda Krankovits prednášala v anglickom jazyku (Analysing students’satisfaction in distance education during first wave of COVID pandemic) a Zsófia Kopecskó Hodosi v jazyku maďarskom (Az értékközösségen és a lokális alapon szerveződő iskolák pedagógusa a digitális oktatásban). Márta Trembulyák tiež  prednášala v jazyku maďarskom (Együttnevelés a digitális munkarendben). Pred prestávkou dostal priestor Benjámin Bacsó (Adalékok a digitális egyenlőtlenség Magyarországi megértéséhez, fogalmi és történeti változásaihoz). Druhý blok otvorila Katalin Kiss so svojou zaujímavou prednáškou v anglickom jazyku (A flipped classroom, avagy a tükrözött osztályterem módszer hasznossága az online vagy hibrid szaknyelvi órán). Potom nasledovali Pál Szontágh („Mozdított, hatott, adott, kötött” gyülekezeti ifjúsági táborok lehetőségei), Iveta Szencziová a kol. (Az online oktatás bevezetése és hatékonysága a Selye János Egyetemen a COVID-19 pandémia első hulláma), Szabóné Berta Olga (Az online oktatás kutatási tapasztalatai a Szabolcs -Szatmár-Bereg megyei felsőoktatási intézmények körében), Petzné Tóth Szilvia (Új utak a tanítóképzésben – Gamification-rendszerű oktatás megvalósulás). Predposledným výstupom bola prednáška Ágnes Tolnai (A blended learning képzések minőségbiztosítási kérdései). Ako posledný vystúpil Kovács Tamás (Mentorképzés megvalósulása és eredményei az e-learning eszközeivel). Po poslednej prednáške nasledovala príjemná diskusia. V závere vedúce sekcie poďakovali za účasť všetkým zúčastneným osobám a uzatvorili činnosť sekcie.

Jazykové a literárne dimenzie národnostnej kulturálnej identity

Vedúci sekcie: Simon Szabolcs, PhD.

Prednášky sekcie odzneli v jazyku maďarskom, slovenskom a anglickom podľa plánovaného programu 8. 9. 2021 v časovom rozpätí 13:00–15:45. V dvoch blokoch odznelo 6 príspevkov, 2 z oblasti aplikovanej lingvistiky, 4 príspevky z literárnej vedy. Prednášky z aplikovanej lingvistiky sa zaoberali témami obrazu jazykovej krajiny. Literárnovedné prednášky sa zameriavali na demonštrovanie životného diela významného spisovateľa a na analýzu vybraných diel autora. Do práce sekcie boli zapojení aj študenti doktorandského štúdia pri Katedre maďarského jazyka a literatúry. Do programu sekcie bolo zaradených nasledovných 6 príspevkov: Dr. Judit Kónyi, PhD: Emily Dickinson as a private poet; Dr. Szilárd Kmeczkó PhD: Nagyító alatt. A szűnni nem akaró emlékezés mint a megfigyelőt konstituáló cselekvés Gregor von Rezzori önéletrajzi írásai alapján; Dr. Tibor Kosztolánczy: The Secrets of the Danube (Sütő András: A Duna titkaiból; Doc. PaedDr. Patrik Šenkár, PhD.: Špatnokrásne zákonitosti sveta v Andruškovom románe Potomok; Mgr. Vojtech Istók, PhD.: Nyelvi és vallásszemiotikai tájkép; Simon Szabolcs, PhD.: Kétnyelvűség, nyelvi tájkép néhány dél-szlovákiai városban.

Dobrovoľníctvo a inklúzia

Vedúca sekcie: PaedDr. Strédl Terézia, PhD.

Po krátkom úvode vedúcej sekcie mala Ildikó Laki (HU) prednášku s diskusiou, ktorá reagovala na tie diskutabilné názory, pojmy, ktoré sú rozdielne, niekedy až protichodné v EU, alebo v Maďarsku a u nás. Druhým prednášajúcim bol prof. Gašpar, ktorý manifresotoval dobrovoľníctvo v oblasti zdravotníctva, zamerané na diabetikov. Terézia Strédl svoju prednášku zamerala na dobrovoľníctvo, na jeho teóriu a výskumy v SR a EU. Po týchto troch prednáškach bola diskusia a zhrnutie, lebo v druhej časti sekcie prezentovali účastníci, ktorí sú zapojení do projektu VEGA so zameraním na výskum identity pedagógv na školách s VJM. Odzneli dielčie výstupy prebiehajúceho výskumu za účasti širšieho okruhu záujemcov o naše výstupy. Prednášajúci boli z troch univerzít, záujemcovia z iných univerzít boli piati. Spolu odznelo 7 vystúpení.

Pedagogická diagnostika

Vedúci sekcie: Dr. habil. Mgr. Ing. István Szőköl, PhD.

V rámci sekcie Pedagogickej diagnostiky odzneli tri zaujímavé prednášky od účastníkov konferencie. Prvá prednáška sa zaoberala matematickou kompetenciou žiakov základných škôl v dvoch krajinách: na Slovensku a v Maďarskej republike. Zaujímavosťou bolo porovnanie a vyhodnotenie výsledkov podľa viacerých kritérií. Druhá prednáška sa zaoberala žiakmi, ktorí majú poruchy učenia sa, ich meraním a diagnostikovaním učebných výkonov. Posledná prednáška mala za cieľ predstaviť kľúčové kompetencie prvákov na základných školách vo výchovno-vzdelávacom procese. V závere konferencie bola aktívna diskusia medzi účastníkmi.   

Do programu sekcie bolo zaradených 5 príspevkov.

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.