Testnevelés Tanszék

Leírás

A Testnevelés Tanszék 2023. szeptember 1-vel megszüntetésre került. Feladatait a továbbiakban a kar Óvó- és Tanítóképző Tanszéke látja el.

Tantárgyak

 

 


Oktatók

 

Titkárság

Mgr. Marosi Martina
e-mail:
tel.: 00421 (35) 3260 608
iroda: T516

Kutatások

Alapkutatások a testnevelés alábbi területeiről:

- mozgáskoordináció,

- Szlovákia sportturizmusa sporttudományi szempontból.

Alkalmazott kutatások a testnevelés oktatásának módszertanában az alábbi témákban:

- a testnevelés oktatásának formai és tartalmi fejlesztése,

- a testnevelés oktatása, értékrendszerének kutatása,

- a kerékpárturizmus jelentősége és fejlődése Szlovákiában és Magyarországon,

- a mozgáskoordinációs problémák megelőzése, és fejlesztése óvodáskorú és alsótagozatos gyermekek részére fit-labda segitségével,

- új irányzatok a testnevelés-oktatásán belül (spinning, body styling, kangoo, streching, meditációs gyakorlatok),

- bokasüllyedés óvodáskorú gyermekeknél, hátgerinc-deformitások óvodás és alapiskolás gyermekeknél

Aktuális

Kerékpártanfolyam az óvópedagógus hallgatók részére (2023)

A Selye János Egyetem Tanárképző Karának óvópedagógus és nevelő szakos hallgatói 2023. március 31-től április 05-ig kerékpártanfolyamon vettek részt. A tábor helyszíne Csicsó volt. A kerékpártúra alkalmával megismerkedhettek a biztonságos közlekedési szabályaival, a táboroztatás módszertanával, a régió jellegzetességeit is megtekintették.


Mgr. Bognár Attila előadása Érsekújvárban

Áprilisi hónapban is folytatódott a Testnevelés Tanszék munkáján belül az egészségmegőrzésre és a sportos életmódra való előadás sorozata Mgr. Bognár Attilának. Az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola meghívásának tett eleget, és örömmel válaszolt a gyerekek érdeklődő kérdéseire. A hónap végén, az egyetemünkön tartott 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián tarthatott egy családias hangulatú rövid virtuális utazást a magasba. A 2022/2023-as tanévben negyedik alkalommal került megrendezésre az ÖKO-Logika Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatverseny Komáromban, ahol meghívott vendégként kiléphetett a komfortzónából és magashegyi sétára vihette a versenyző csapatokat.


Kárpát-medencei Egyetemek Kupája
 
2023. március 2-4. között került megrendezésre  a 14. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája elnevezésű  egyetemek közötti sportverseny a budapesti Eötvös Loránt Tudományegyetem szervezésében. Egyetemünk 13. alakalommal képviseltette magát a rendezvényen az egyetemi futsalválogatottal, ahol 37 csapatból a középmezőnyben végzett a csapat,  továbbá Kaszonyi Melinda/Tanárképző Kar, 3 évf./ az előkelő 3. helyen végzett vegyes páros futásban.
Gratulálunk a versenyzőknek!


Sítanfolyam (2023)

Egyetemünk Testnevelés Tanszéke 2023. február 20- 26. között szervezte meg a sítábort Bystrán. A hallgatók a körneyző sípályákon (Tále, Mýto pod  Ďumbierom) szerezhették meg a gyakorlati tudást, az elméleti tudnivalók pedig a szállás helyszínén kerültek prezentálásra a Testnevelés Tanszék okatatóitól, illetve két vendégokatatótól, Prof. Elenka Bendíkovától /Rózsahegyi Egyetem/ és prof. Bánhídi Miklóstól /Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, Budapest/. A tábor utolsó napján a  hallgatók sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tettek.


Mgr. Bognár Attila előadásai

Mgr. Bognár Attila, az SJE TKK Testnevelés Tanszék oktatója előadást tartott Dunaszerdahelyen (Szabó Gyula Alapiskola, Kodály Zoltán Alapiskola), Gútán (Nagyboldogasszony Egyházi Alapiskola és Gimnázium) és Komáromban (Selye János Gimnázium). Az előadások keretében nemcsak az egészséges életmódra hívta fel a diákok figyelmét, hanem egy virtuális hegyi túra keretében  a mozgás és a magashegyi túrázás előnyeire, szépségére is. Az előadásokról a ma7.sk hírportál is beszámolt:

Etele, a csallóközi csúcshódító | ma7.sk

Virtuális hegyi túrán jártak a „selyés” gimisek | ma7.sk


SCHOLA 2022 – Nemzetközi tudományos konferencia

Dr. habil. PaedDr. Dobay Beáta, PhD., az SJE TKK Testnevelés Tanszékének vezetője 2022. december 7-8-án részt vett a csehországi Frýdek-Místekben megrendezett „SCHOLA 22” nemzetközi tudományos konferencián.


Týždeň vedy a techniky – Pohľad do vysokohorskej turistiky

Katedru telesnej výchovy a športu v rámci Týždňa vedy a techniky 2022 reprezentoval prezentáciou s názvom „Pohľad do vysokohorskej turistiky“ vyučujúci katedry, Mgr. Attila Bognár.


„A mozgás sok mindenre, orvosság, de nincs olyan gyógyszer, ami a mozgást helyettesítené.”
(görög mondás)
 
A magyar tannyelvű iskolák leendő elsőseinek szóló előkészítő foglalkozások alkalmával a szülők számára Dr. habil. PaedDr. Dobay Beáta, PhD., a Selye János Egyetem Testnevelés Tanszékének vezetője tartott előadás-sorozatot:
 
·Mozgással az egészségért (2022. november 8. – Nagyboldogasszony Egyházi Alapiskola és Gimnázium, Gúta)
·A mozgás fontossága a gyermek életében (2022. november 29. – Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár)
·A mozgás és a tanulás kapcsolata (2022. december 10. – Munka utcai Alapiskola, Komárom)
 
 

Turisztika tanfolyam (2022)

A Selye János Egyetem Tanárképző Karának óvoda és elemei pedagógia szakos hallgatói 2022. szeptember 19-24. között turisztika tanfolyamon vettek részt Rychňaván. A tábor alkalmával a hallgatók megismerkedtek a helyi túraútvonalakkal, meglátogatták az ismert Sitno kilátót, valamint elméleti és gyakorlati ismeretekre tettek szert a táboroztatás módszertanából.


Kerékpártanfolyam az óvoda és elemi pedagógia szakos hallgatók részére (2022)

A Selye János Egyetem Tanárképző Karának óvoda és elemei pedagógia szakos hallgatói 2022. szeptember 10-15. között kerékpértanfolyamon vettek részt. A tábor helyszíne Pat fürdő volt. A kerékpártúra alkalmával megismerkedhettek a biztonságos közlekedési szabályokkal, a táboroztatás módszertanával, a régió jellegzetességeivel.


Kerékpártanfolyam a köznevelés szakos hallgatók részére (2022)

A Selye János Egyetem Tanárképző Karának köznevelés szakos hallgatói 2022. szeptember 1-4. között kerékpértanfolyamon vettek részt. A tábor helyszine Pat fürdő volt. A kerékpártúra alkalmával megismerkedhettek a biztonságos közlekedési szabályokkal,a táboroztatás módszertanával, a régió jellegzetességeivel, és részt vehettek az izsai „parasztolimpián” is.


Úszótanfolyam

2022. május 30. és június 4. között került sor a SJE TKK Testnevelés Tanszéke szervezésében a szokásos úszótanfolyamra Paton, ahol 3 oktató vezetésével 42 nappali és levelezős  hallgató kapott bevezetést az úszás világába. A gyakorlati képzés során a hallgatók az úszásoktatás módszertani kérdéseiben, valamint az úszótudás bővítésén keresztül gyarapították tudásukat. Az úszás mellett minden este izgalmas, humoros és frappáns játékok voltak programon, ezen kívül ugyanakkor számos érdekes és hasznos előadást is meghallgathattak a résztvevők. A hallgatói visszajelzések alapján az idei tábor is remek hangulatban telt. Köszönet a tábor vezetőinek a remekül megszervezett programokért és  segítőkészségükért.


Ovi-sport oklevél átadó

2022. június 8-án a Selye János Egyetem dísztermében került sor az Ovi-sport oklevelek ünnepélyes átadására, melyen díszvendégként részt vett Ifj. Buzánszky Jenő, a híres magyar labdarúgó-válogatott tagjának unokája, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány oszlopos tagja. Köszöntőjében kiemelte a testmozgás szeretetének jelentőségét óvodás korban. Hegedűs Gábor,  Hajós Alfréd-díjas szakedző, a Debreceni Honvéd Olasz Focisuli alapítója és vezetője pedig rövid előadást tartott a mozgásfejlesztés fontosságáról és a természetes gyakorlatok játékos formáinak elsajátításáról. Beszédet mondott továbbá Dr. habil. PaedDr. Horváth Kinga, PhD., a Tanárképző Kar dékán asszonya és Dr. habil PaedDr. Dobay Beáta, PhD., a Testnevelés Tanszék és Neveléstudományi Tanszék vezetője, egyben az egyetemünkön tartandó Ovisport képzés felelőse és oktatója.

Bízik Réka, egyetemünk hallgatója és egyben a szlovák női kézilabda válogatott csapatkapitánya, a hallgatók nevében köszönetet mondott felkészítő tanáruknak, Dr. habil.Dobay Beátának, PhD. Az ünnepség zárásaként a hallgatók átvették a megérdemelt oklevelet és egy kis ajándékcsomagot az Ovi-Sport Közhasznú Alapítványtól. Büszkék vagyunk rájuk, hisz megdolgoztak az eredményért, és számos új ismerettel gazdagodva kezdhetik meg pedagógusi pályájukat.


MÁD RUN 2022

2022. 06. 04-én került megrendezésre a Debreceni Egyetem Mádi Borakadémiának szervezésében a III. MAD RUN futóverseny, melyen Kaszonyi Melinda, a Tanárképző Kar másodéves köznevelés szakos hallgatója a 4 km-es távon 2. helyen végzett. A Borsay kastélytól induló, szőlődűlők közt vezető, emelkedőkben gazdag terep igazi kihívást jelentett a versenyzőknek.

 

Kerékpártanfolyam 2022.04.25-30 között Paton

Idén is megrendezésre került az egyetemi kerékpártanfolyam, ahol hat oktató vezetésével 75 nappalis és levelezős végzős hallgató tekert egy hét alatt 150 km-t. A csapatok jártak a búcsi babamúzeumban, a karvai kilàtónàl, a komàromi Csillagerődben és rengeteg szép helyen. A vidám tekerés mellett minden este izgalmas, humoros és frappáns játékokkal szórakoztatták egymást a hallgatók. Versenghettek a csapatok a tájékozódási versenyen és az akadálypályán is. Új ismeretségek és barátságok köttettek! Mindenki számára életre szóló élményt nyújtott ez az igazán izgalmas kerékpártanfolyam!

 

 


Sport határok nélkül

A Selye János Egyetem hallgatóinak futsal- és kosárlabdacsapata 2022. március 3-a és 5-e között a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem által szervezett Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján vett részt. A „Sport határok nélkül” szlogennel fémjelzett torna immár 13. alkalommal került megrendezésre. Kaszonyi Melinda, a Tanárképző Kar köznevelés szakos hallgatója futás kategóriában 5,5 km távon az 5. helyen végzett.

Gratulálunk!


Pályaorientációs nap

Pályaorientációs nap keretén belül  a Selye János Egyetemre látogatott a tatabányai SZC Kultsár István Szakgimnázium és Szakközépiskola sporttagozatos osztálya RNDr. Ágh Nóra osztályfőnök vezetésével. A diákoknak bemutattuk az SJE Sportközpontját, és tájékoztattuk őket a továbbtanulási lehetőségekről.


Testneveléssel kapcsolatos módszertani könyvek

A Magyar Diákszövetség testneveléssel kapcsolatos módszertani könyvekkel adományozta meg a Selye János Egyetem Tanárképző Karának a Testnevelés Tanszékét. A köteteket Dr. habil. Csányi Tamás, PhD. szakmai főtanácsadó, testnevelő tanár adta át, támogatva ezzel a magas szintű képzést. A könyvek egy része a könyvtárba került, hogy a hallgatók is lapozgathassák őket, fejlesztve így a tudásukat. A következő könyvekről van szó: A testnevelés és sport oktatásának elmélete és módszertana; A mozgás felfedezése a gyermekkorban I. kötet – 175 játékos aktivitás a mozgáskoncepciók megismeréséhezA mozgás felfedezése a gyermekkorban II. kötet – Az alapvető mozgáskészségek feldolgozásának elmélete és gyakorlata.


Kerékpártanfolyam (2021)

A Selye János Egyetem Tanárképző Karának Testnevelés Tanszéke ebben az akadémiai évben is megszervezte a kerékpártanfolyamot. A tanfolyamon az egyetem Tanárképző Karának hallgatói vettek részt. A köznevelés szakos hallgatók 2021. 08. 28-a és 31-e között, az óvópedagógus hallgatók 2021. 08. 31-e és 09. 05-e között, a tanítóképzős hallgatók pedig 2021. 09. 27-e és 10. 02-a között vettek részt a tanfolyamon. A jól sikerült egy hét alatt a résztvevők közel 200 kilométert tettek meg kerékpáron jó időben, kellemes környezetben, és számos új honismereti információval tértek biztonságosan haza otthonaikba.

Minden résztvevőnek gratulálunk, és további biztonságos kilométereket kívánunk a kerékpárjukon!


SZLOVÁK BAJNOK A VK SPARTAK RIEKER SJE KOMÁROM EXTRALIGÁS FÉRFI RÖPLABDACSAPATA

Történelmet írt a VK Spartak Rieker SJE Komárom férfi röplabdacsapata az extraligás megmérettetésen, 2021. április 7-én ugyanis szlovák bajnoki címet szerzett. Büszkék vagyunk a Tanárképző Kar elsőéves pedagógia és köznevelés szakos hallgatójára, Forró Balázsra, aki aktív tagja a sikeres csapatnak. Ezúton gratulálunk az együttesnek és hallgatónknak a nagyszerű eredményhez!


Kárpát-medencei Egyetemek Kupája 2020

A Selye János Egyetem futsalcsapata 2020. március 5-e és 8-a között a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem által szervezett Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján vett részt. Egyetemünk csapata a nemzetközi megmérettetés több mint húszfős mezőnyének a 9. helyét szerezte meg.


Sítanfolyam (2020)

A Selye János Egyetem hagyományos sítanfolyamára 2020. február 16-a és 21-e között került sor. A tanfolyamon 35 hallgató és a Testnevelés Tanszék három oktatója (Dobay Beáta, Židek Peter, Csonka Tamás) vett részt. A tábor vendége Dr. Bánhidi Miklós, a győri Széchenyi István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem professzora volt, aki szakértelmével színesebbé tette az oktatást és a programokat. A három csoport négy napon át tartó síoktatásának helyszínéül a vámosi (Mýto) és a tálei síközpontok szolgáltak. A kezdők, illetve középhaladók Židek és Csonka tanár úr, a haladók pedig Dobay tanárnő vezetésével síeltek. A jó hangulatú tábort a kötelező oktatás és előadások mellett esti programok is tarkították. A hallgatók az elméleti és módszertani ismereteik mellett a gyakorlati készségeiket is fejleszthették. A sílécen először állók a tanfolyam végére már biztonságosan le tudtak jönni a pályán. Hajrá SJE!


Ovi-Sport Olimpia

2019. december 13-án első alkalommal került megrendezésre a Mikulás-napi Ovi-Sport Olimpia a Selye János Egyetem Sportközpontjában. A rendezvény ötletgazdái, Ágh Barbara és Nagy Anna mesterszakos hallgatók voltak, akik Dobay Beátnak, az SJE Tanárképző Kar Testnevelés Tanszék vezetőjének irányításával szervezték meg az Ovi-Sport Olimpiát. Az eseményre a komáromi Ferences barátok utcai óvodások és a Bóbita Óvoda nagycsoportosait kaptak meghívót. A délelőtt folyamán a gyermekek 8 állomáson megismerkedtek az Ovi-Sport Programban szereplő sportágak alapmozgásaival, valamint újfajta segédeszközöket ismerhettek meg, úgymint a bosu és az egyensúlyozópárna. Az egyes állomásokon, valamint a csoportok élén a Selye János Egyetem Tanárképző Karának óvópedagógiai szakos hallgatói segítették a szervezők munkáját. Természetesen az ajándékok sem maradtak el. Minden gyermek büszkén vitte haza az érmet és az ajándékcsomagot, amelyeket Komárom város polgármesterének, Keszegh Bélának a támogatásával biztosítottak a szervezők.


Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia

A 2019. november 22-23-án Újvidéken megrendezett 18. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián az SJE Tanárképző Karát a  tanítóképző szakos  Bc. Ágh Barbara képviselte. A Társadalomtudományok szekciójába összesen 15 dolgozat  érkezett be, melyek közül 13 került  megvédésre. Bc. Ágh Barbara a Sporttudomány témakörben adott elő és szekcióelsőként végzett. Ezúton is gratulálunk a sikerének. Témavezetője PaedDr. Dobay Beáta, PhD., a Testnevelés Tanszék vezetője volt.


Kultúra Hete – „Úton Velünk”

A Selye János Egyetem Tanárképző Karának Óvó és tanító képzős hallgatói a 4. Kultúra Hete – „Úton Velünk” megnevezésű projektben vettek részt 2019. november  15-én. A Regionális Művelődési Intézettel és a második lakótelepen található Fogyatékkal Élő Emberek Segítsége Szövetséggel együtt az itt élő felnőtt hátrányos helyzetűekkel közösen több hetes programban aktivizálták magukat. Közösen betanultak egy táncot, melynek koreográfiáját Hodek Andrea készítette és tanította be. Különleges tapasztalat volt ez az egyetemi hallgatók számára. Dicséret illeti a Tanítóképzős Hallgatókat: Kovács Barbara (Mgr. 1éves) - Jennifer Vázquez Duarte (Mgr. 1éves) az Óvópedagógus Hallgatók közül: Mészáros Katalin (3.Bc.), Cseh Petra (3.Bc. ).


Turisztika tábor – II. éves Pedagógia és köznevelés szakos hallgatók élményei alapján

2019. október 18-án 12 fő II. éves Pedagógia és köznevelés szakos hallgató négynapos turisztika táborba indult PaedDr. Dobay Beáta, PhD. tanárnővel és kísérőjével. Az Alacsony-Tátra Nemzeti Park erdőiben, hosszú völgykatlanon és meredek köves ösvényeken keresztül túráztunk a Tále hegyen. Felkerestük a Halott denevérek barlangját (Jaskyňa mŕtvych netopierov), ahol egy hivatásos barlangász által vezetett túrán vettünk részt. A fagypont körüli hideg levegő, a keskeny szirti ösvények miatt vastag téli öltözetben, barlangi felszerelésben léptünk be a bejáraton, és karabineres rögzítővel tettük meg hosszú, belső körsétánkat. A fantasztikus élmény után izgalmas kőtengereken keresztül, szakadékok mentén elértünk a Kosodrevinára (1488 m). Felkerestünk egy világháborús lőrést is, melyet a visszavonuló német katonák alakítottak ki a völgy megfigyelése és a partizánok elleni védelem érdekében. A lélegzetelállító szépségű főgerincen feljutottunk a Štefánik-menedékházhoz (Štefánikova chata 1728 m). Itt a csoport nagy része megpihent és erőt gyűjtött, míg a jobb kondícióval rendelkező bátrak tovább folytatták útjukat, hogy elérjék az Alacsony-Tátra legmagasabb pontját. 

Csapatunk 6 fős különítménye, akiket a meredek ösvényen található gránit- és sziklatömbök sem tántorítottak el, történelmet írtak a Selye János Egyetem életében. Kitartásuknak köszönhetően ők az elsők, akik selyés egyetemistaként feljutottak a 2024 méter magasan található Gyömbérre (Ďumbier). Ezt a valóban erőpróbáló teljesítményt a következők vitték végbe: Téglásová Csilla, Vajkai Karol, Nagy Dávid, Lakatos Bence, Kanczler Balázs és kísérőnk, Dobay Gergely. Hazautazásunk előtt tiszteletünket tettük 11 magyar hazatérő katona síremlékénél, akik 1945-ben estek el, és fenyőből, terményekből készített sírcsokrunkat, illetve koszorúnkat főhajtás mellett elhelyeztük. Megálltunk még a Padkóci Szlovák Símúzeumban (Podkonice) is, ahol egy helyi lakos, Igor Bobák síoktató és idegenvezető nyitotta meg családi örökségében a nemzetközi szinten is egyedülálló gyűjteményét. A tábor utolsó állomása az 1200-as években épült Saskő vár romjainak (Šašovské Podhradie) megtekintése volt. A II. éves Pedagógia és Köznevelés szakos hallgatók ezúton szeretnének köszönetet mondani a Selye János Egyetemnek, PaedDr. Dobay Beáta PhD. tanárnőnek és kísérőjének, Dobay Gergelynek, hogy lehetővé tették számunkra ezt a tanfolyamot, ízelítőt kaptunk a hegyitúrázás sportból, hasznos tudás- és ismeretanyagot sajátíthattunk el gyermekcsoportok részére ajánlott szabadidő szervezés tekintetében, továbbá saját határainkat feszegetve bebizonyíthattuk magunknak és egymás számára, hogy nem létezik lehetetlen, amit együtt le ne küzdenénk. Írta: Szetei Adél Beatrix hallgató.


Mestertanár Aranyérmet vehetett át Dobay Beáta

2019.10.31. A XXXIV.  Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) ünnepi ülésén a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében kerültek átadásra a Mestertanár Aranyérmek. Az OTDT elnöksége javaslatára idén első ízben kapta Dobay Beáta személyében felvidéki tanár ezt a kitüntetést. Az SJE Tanárképző Kar Testnevelés Tanszéke vezetőjének a kitüntetést az OTDT elnöke, Lovász László MTA-elnök, és Pénzes Béla, a MNB kuratóriumának elnöke adta át. A kitüntetettek azok közül a tanárok közül kerülnek ki, akik a TDK-ra több éve sikeresen készítenek fel egyetemi hallgatókat. Az elismeréssel a tehetséges hallgatók felkarolásán túl a tudományos világba való bevezetésükre tett erőfeszítéseket is díjazták. A mestertanároknak adományozott aranyozott színezüst érmét Raffaello „Az athéni iskola” című művének részlete díszíti, mely Bognár György szobrászművész alkotása.


11. Mozgással az egészségért

2019.10.22. A Selye János Egyetem Tanárképző Kar Testnevelés Tanszéke immár 11. alkalommal szervezte meg 2019. október 22-én a Regionális Művelődési Intézettel (Osveta), a Regionális Közegészségügyi Hivatallal és Komárom városával együttműködve ,,Mozgással az egészségért" című rendezvényt a Selye János Egyetem Sportközpontjában. A rendezvényen összesen 140 óvodás vett részt a magyar és a szlovák óvodákból. A gyermekek játékos formában ismerkedtek az egészséges életmóddal, valamint a szervezőknek köszönhetően a sportolásról és az egészséges táplálkozásról szereztek játékos formában információkat. A program közösen végzett mozgásfejlesztő gyakorlatokból, mozgásos feladatsorokból és zenére történő aerobikozásból állt. Mindez az egyetem másodéves óvodapedagógus hallgatói segítségével valósult meg.


Karunk oktatója az „I. Leisure Konferencia” meghívott főelőadója

2019.10.15. A rekreáció sokszínűsége „I. Leisure Konferencia” címmel került megrendezésre 2019. október 15-én Miskolcon az a nemzetközi konferencia, amelyen PaedDr. Dobay Beáta, PhD, az SJE Tanárképző Kar Testnevelés Tanszékének vezetője plenáris előadóként vett részt. Tanszékvezető asszony előadásának címe: „A World Leisure Organization szakmai tevékenysége az emberi és környezeti kondíciók globális fejlesztésért” volt. A konferenciát a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara szervezte.


Hagyományos turisztika tanfolyam

2019.10.04. A Selye János Egyetem Tanárképző Kar Testnevelés Tanszéke az idén is megszervezte (2019.09.29. és 2019.10.04. között) az egyéni ill. csoportos sikerélményekkel tarkított, immár hagyományos turisztika tanfolyamát. Az Alacsony-Tátra gyönyörű környezetében megvalósított feledhetetlen tanfolyam színvonalát kétségkívül emelte „A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet” képviselője, Kenyeres Oszkár, aki ottlétével megtisztelte az egyetemi hallgatókat. A világhírű egyesület és alapítói már több elismerés és kitüntetés birtokosainak mondhatják magukat, sokéves fáradhatatlan munkájuk eredményeit gyakorta közvetítik a nagyközönség felé a különféle médiák, Magyarországon televíziós közvetítés keretében is. Az említett kedves vendég kíséretében minden résztvevő – ,,felülmúlva” képességeit – 1740 méter tengerszint feletti magasságot ért el, ahol a végcélra, nevezetesen a „Chata M. R. Štefánika pod Ďumbierom” nevű menedékházra leltek.

A csoportnak lehetősége nyílt megtekinteni a bystrá-i barlangot, amely egyben a Felső-Garam-mente legjelentősebb barlangja. Az 54 egyetemi hallgató igényes barangolásai során foltos szalamandrával, sőt keresztes viperával is találkozott. A közös műsorokat csapatépítő játékok, természetben végezhető tevékenységek és mozgásos játékok, a Selye János Egyetem Cantus Iuventus elnevezésű női karának fellépése, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója, Tokaji Balázs gitárkíséretében előadott varázslatos dallamok gazdagították. Egyértelműen megállapítható, hogy ezen tanfolyamok növelik a leendő pedagógusok vonatkozó tudásszintjét és fizikai állóképességét, s ugyanakkor erősítik az emberi kapcsolatokat is.

images/2019-10-11_turisztika montázs.jpg


Cykloturistika

07-12.09.2019 Katedra telesnej výchovy a športu Pedagogickej fakulty Univerzity J. Selyeho  aj tento rok usporiadal cykloturistiku v Patinciach, na ktorej sa zúčastnili študenti Pedagogickej fakulty. Počas jedného týždňa účastníci tábora prešli na bicykloch približne 200 kilometrov v príjemnom počasí. Účastníkom gratulujeme!


„Mozgásban a sporttudomány”

2019.09.05-07. Az SJE Tanárképző Kar Testnevelés Tanszéke szeptember 5-7. között rendezte meg immáron a harmadik „Mozgásban a sporttudomány” megnevezésű nemzetközi konferenciát, amelyen Csehország, Magyarország és Szlovákia több egyetemről vettek részt előadók. A meghívott előadások a sporttudomány széles palettáját mutatták be. Az eseményen idén részt vett Magyarország egyik legnagyobb szintű sporttudósa, prof. Radák Zsolt, PhD., aki a sport agyműködésre gyakorolt pozitív hatását elemezte. Egyes előadások a különböző országok sportturisztikai lehetőségeit mutatták be, mások pedig az egészséges életmódról adtak elő. Meghallgathattuk az újszerű információs rendszerek alkalmazási lehetőségeit a sporttudomány oktatásán belül. Az elméleti előadásokon kívül a sport is szerepet kapott a konferencián, aminek a kerékpározás és az úszás is része volt. Egy jó hangulatú, számos új ismeretekkel bővülő találkozásról adhatunk számot.


Úszótanfolyam

2019.06.03-08. között került sor a Selye János Egyetem Tanárképző Kar Testnevelés Tanszék szervezésében a szokásos úszótanfolyamra a hallgatók részére. A Paton megtartott tanfolyamon szakmódszertani, prevenciós, elsősegély és egyéb érdekes témákban hallhattak előadásokat a hallgatók. A gyakorlati képzés során az úszásoktatás módszertani kérdéseiben, valamint az úszótudás bővítésén keresztül gyarapították tudásukat a hallgatók. Idén is megtisztelték tanfolyamunkat neves külföldi és hazai előadók, akik színesítették a heti programot. A hallgatói visszajelzések és az oktatói önreflexiók pozitív képet adnak a minőség tekintetében. Köszönjük az aktív részvételt, és köszönjük kollégáinknak a sokszor kimerítő, de szorgalmas és elhivatott munkáját!


Első ízben adták át OviSport Okleveleket a Selye János Egyetemen

2019. május 28-án ünnepélyes OviSport oklevélátadó ünnepségre került sor a Selye János Egyetemen. A Tanárképző Kar Óvó- és Tanítóképző szakos hallgatói számára lehetőség nyílott az OviSport képzésen részt venni, melyet vizsgával fejeztek be. A sikeres vizsgát követően sor került az oklevelek átadására. Az átadást megtisztelték jelenlétükkel az OviSport alapítvány elnöke, dr. Molnár Andrea, ifj. Buzánszky Jenő és Orbán Sebestyén Kata, aki a hallgatók és a jelenlevők számára tartott egy előadást. A Tanárképző Karról PaedDr. Török Tamás, PhD. dékánhelyettes köszöntötte az egybegyűlteket.


Rektori díjak a 45. Komárno - Komárom Nemzetközi Utcai Futóversenyen

2019.04.28. Harmadik alkalommal adták át a Selye János Egyetem Rektori díjait a 45. Komárno - Komárom Nemzetközi Utcai Futóversenyen, amelyből a Selye János Egyetem hallgatói és oktatói is kivették részüket. A hallgatók közül a Tanárképző Kar 2. éves Óvópedagógia szakon tanuló hallgatók nagy létszámban, 49-en segítették a verseny napján a futókat. Idén ismét megrendezésre került a 2. MINI KK, amelynek az ötletgazdája a Selye János Egyetem 1. éves Tanítóképző szakon tanuló Ágh Barbara. A 2. MINI KK futóversenyen 390 gyermek vett részt, akik közül 172 óvodás is belekóstolt a futóverseny örömébe. Minden gyermek kapott érmet és üdítőt. Ezt követte a nagy futóverseny. A díjakat különböző kategóriákban osztották ki, ahol külön kategóriában az egyetemek azon hallgatói vehették birtokukba a kupákat, akik a futásra beneveztek és azt teljesítették is. A szervezők idén is meglepték a résztvevőket egyedi érmekkel, amit minden befutó megkapott.

A Selye János Egyetem Testnevelés Tanszékének oktatója, PaedDr. Židek Péter tartotta a futás előtti bemelegítést. Ebben az évben közel 900 induló közül kb. 31 egyetemi hallgató, alkalmazott vett részt a 45. Komárno - Komárom Nemzetközi Utcai Futóversenyen. Érkeztek hallgatók a Selye János Egyetemen kívül az Eötvös Lóránd Tudományegyetemről, az Óbudai Egyetemről, a Széchenyi István Egyetemről, a pozsonyi Komenský Egyetemről és a Szlovák Technikai Egyetemről, a Bél Mátyás Egyetemről és a Debreceni Egyetemről is. Létszámnövekedés volt megfigyelhető az egyetemi hallgatóink szempontjából is, mely az egyetemi kategóriának, valamint a Selye János Egyetem Rektori Különdíjának volt köszönhető.

A Selye János Egyetem Rektori Különdíjat a Selye János Egyetem rektora Dr. habil PaedDr. Juhász György, PhD. ajánlott fel, és Štefánik Norbert a KATA vezetője adta át az egyetem legjobb női és férfi versenyzőjének: Ágh Barbarának, aki egyben az egyetemi kategória 3. helyezettje (Tanárképző Kar 1. éves Tanítóképző szak) és Nyári András Szilveszter (Tanárképző Kar 1. éves Köznevelés szak), aki az egyetemi kategóriában 2. helyezést ért el. Büszkék vagyunk arra, hogy az egyetemünk számos munkatársa is képviseltette magát ezen az eseményen.

Gratulálunk mindenkinek!


Önkéntességből jelesre vizsgáztak a Tanárképző Kar hallgatói

A Selye János Egyetem Tanárképző Karának óvodai és elemi pedagógia szakos hallgatói évek óta aktívan bekapcsolódnak Komárom számos rendezvényének szervezésébe. Az önkéntesekhez idén csatlakoztak a pedagógia és köznevelés szakos hallgatók is.  A 2019. április 28-án megrendezett 45. Komárom-Komárno Nemezetközi Utcai Futóversenyen nemcsak futóként vettek részt, hanem a szervezők munkáját is segítették: irányították a futókat, vizet osztottak, ill. lufi hajtogatással és arcfestéssel szórakoztatták a legkisebbeket.

2019. május 26-án pedig a Villa Camarum Polgári Társulás által szervezett V. Komálom Gyerkőcfesztiválon biztosították a Testnevelés Tanszék oktatóival együtt a sportprogramokat, ill. kézműves foglalkozást is vezettek.

 


OTDK : Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai szekció

2019.04.15-17. között Esztergomban szervezték meg a „Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai” szekciót, amelyeen 147 dolgozat került bemutatásra. Első alkalommal történt, hogy ebben a szekcióban határon túlról is részt vettek versenyzők pályamunkáikkal. A Selye János Egyetemet a Tanárképző Karról négy hallgató képviselte, akik három tagozatban vettek részt. A hallgatók helytálltak az egyes tagozatokban, ahol 6-9 pályamunkát mutattak be. Azon hallgatók, akik ide eljutnak, számos megmérettetésen mentek keresztül, tehát ők már mind győztesnek számítottak. Idén nagy öröm érte az SJE Tanárképző Kar Testnevelés Tanszékét, hisz három hallgatóval vett részt a megmérettetésen. Kitörő öröm számunkra, hogy közülük a „A kisgyermekkori-bölcsedei és óvodai –tanulás és tanulástámogatás”  tagozatban egy alkotó páros Nagy Anna és Tóth Emese 3. éves Óvópedagógiai Hallgatók elhozták a tagozatuk az 1. helyezését. A munkájuk címe: Az óvodáskorú gyermekek táplálkozási és mozgásos szokásainak vizsgálata. Az első helyezés mellé meghívást kaptak az AGTEDU Konferenciára és egyben publikációs lehetőséget a GRADUS kiadványban. 

Ezúton is gratulálunk a két hallgatónak, akik lelkiismeretes szorgalmas munkával készültek fel a megmérettetésre. Bc. Ágh Barbara a „Mozgáskultúra és egészségnevelés” tagozatban adta elő pályamunkáját „A magyarországi és szlovákiai NETFIT mérések eredményeinek összehasonlítása az alsó tagozatos tanulók körében”. Felkészítő tanáruk PaedDr. Dobay Beáta, PhD. a Testnevelés Tanszék vezetője volt. Bc. Bence Erika első éves Tanítóképzős levelezős hallgató a „Művészeti nevelés” tagozaton belül a „Kokas módszer az óvodában” című pályamunkáját mutatta be. Öröm számunkra, hogy ő különdíjas lett;felkészítő tanára Tóth Bakos Anita, PhD. az Óvó- és Tanító Tanszék oktatója. Büszkék vagyunk hallgatóinkra, akik öregbítik az egyetemünk és karunk hírnevét a tudományos életben is.


Tudományos Diákköri Konferencia egyetemi fordulója : Testnevelés Tanszék

Az SJE Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencián a Neveléstudományi szekcióban az 1. éves óvópedagógia szakos hallgató, Íro Kitti a 3. helyen végzett a „Labdakészség felmérése az első gyermekkorban” című dolgozatával. Felkészítő tanára PaedDr. Dobay Beáta, PhD. a Testnevelés Tanszék vezetője. Ezúton is gratulálunk a hallgatónak!


Sítanfolyam 2019

2019. február 25. és 2019. március 2. között a Selye János Egyetem Tanárképző Kar (TKK) hallgatói és a TKK Testnevelés Tanszék oktatói  az Alacsony-Tátrában sítanfolyamon vettek részt. A Tanárképző Karról összesen 20 hallgató teljesítette sikeresen a tanfolyamot, amelyen elméleti, gyakorlati és módszertani ismereteket sajátítottak el. Esténként műsort készítettek, emellett a hotelben számos sportolási lehetőséget is kipróbálhattak.


ELTE KEK :  2019. 02.28.-03.02.

2019. február 28. – 2019. március 2. között a Selye János Egyetem futsal- és kosárlabdacsapata részt vett az Eötvös Loránd Tudományegyetem által szervezett hagyományos Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján, amelyen egyetemünk, benne a Tanárképző Kar, minden évben képviselteti magát. A szoros mérkőzések során a futsalcsapat a középmezőnyben küzdötte be magát. 

Futsal csapattagok: Nyári András (TKK), Lakatos Bence (TKK), Incédi Máté (TKK), Belák Lajos (TKK), Krupanszky Kornél (GTK), Birkás Zsolt (GTK), Csápai Szilárd (GTK), Hodosy László (GTK), Gyetven René (GTK).
Kosárlabda csapattagok: Rada Medárd Zoltán (GTK), Csúsz Bence (GTK), Fíger József (GTK), Kianek Imre (GTK), Szabó Dávid (GTK), Kürthy Igor (GTK), Páldi Ádám (GTK), Balog Balázs (TKK), Csóka Erik (TKK).


Egyetemisták a Biblia-vándorkiállításon

2019. február 21-én reggel a tanterem helyett a komáromi Szinnyei József Könyvtár Eötvös utcai főépületében gyűltek össze az I. éves Pedagógia és köznevelés szakos hallgatók. Az órarend szerinti Szabadidő-pedagógia tantárgy keretén belül magas szintű programszervezést sajátíthatnak el a diákok, és hogy az elmélet gyakorlattá váljon, PaedDr. Dobay Beáta PhD., a Selye János Egyetem Tanárképző Kar Testnevelés Tanszékének vezetője javaslatára különleges és egyedülálló Biblia-kiállítást látogattak meg a résztvevők. A kihelyezett tanórán első ízben Milan Surman lektor előadásán ámult el a közönség, aki történelmi áttekintés kíséretében hívta fel a figyelmet a Biblia üzenetére, mely helytálló a mai kor emberének is. Az interaktív beszámoló szlovák nyelven zajlott és egy helyi könyvtáros biztosította a szinkrontolmácsolást annak érdekében, hogy a magyar ajkú érdeklődők is részesüljenek a kultúrtörténeti bemutatóból. Az Utazó Biblia elnevezésű vándorkiállítás sok érdekességet kínált, mint például különféle nyelven kiállított Bibliák, ima- és énekkönyvek. A könyvtár több olyan kincsnek is helyet adott, melyek az 1600-as években íródtak, továbbá aranyozott, vízálló vagy éppen fémfedelű ritkaságok is szemrevételezhetőek voltak. A digitális kor fiataljai számára a legnagyobb érdeklődést a különleges (napelemes) MP3-as lejátszó okozta, mely pidgin-angol nyelven képes lejátszani a Bibliát Papua–Új-Guinea analfabéta lakosságának. Életre szóló élményt kaptunk azáltal, hogy megcsodálhattuk azokat a könyveket, tekercseket, amelyek háborúk és természeti katasztrófák ellenére is fenn maradtak. Köszönettel tartozunk Dobay tanárnőnek, hogy világlátásunkat gazdagítva egy rendhagyó tanórán személyesen is megcsodálhattuk az utazó kiállítást.


Nemzetközi Folklór Fesztivál Thaiföldön

2019 januárjában PaedDr. Dobay Beáta, PhD. az SJE Tanárképző Kar Testnevelés Tanszéke vezetője a World Leisure világszervezet tagjaként 2019 januárjában részt vett a Nemzetközi Folklór Fesztiválon, amelyet Thaiföld Kanchanaburi tartományában szerveztek. A több állomásos rendezvényen 14 ország képviselői vettek részt, akik otthonuk hagyományaiból adtak ízelítőt. A fesztivál egyik helyszínén, a Kwai folyó hídja melletti fellépésen tiszteletét tette a rendezvény védnöke, Thaiföld korábbi miniszterelnöke is. A tanszékvezető asszony a többnapos seregszemléről elismerő oklevéllel és a Selye János Egyetem képviseletének adott kupával tért haza, amelyet Juhász György rektornak adott át.


Jótékonysági bál

2018.12.15-én ötödik alkalommal került megrendezésre a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Komáromi Területi választmánya jótékonysági bálja. A jó hangulat és a fergeteges szervezés mellett számos olyan volt és jelenlegi tanítvánnyal találkoztam, akik büszkén emlékeztek alma materükre, a Selye János Egyetemre és ezen beül a Tanárképző Karra. Ezt bizonyítja a közös fotó is. Öröm volt számomra, hogy volt hallgatóink közül sokan vállalták e nemes hivatást, és a jövő nemzedékek oktatását komoly feladatnak veszik. PaedDr. Dobay Beáta, PhD.


„Élj tudatosan” projekt

2018.11.24. Az „Élj tudatosan” elnevezésű projekt egyik állomása 2018. november 24-én a Selye János Egyetemen volt megtartva. Az egyetem hallgatói a gyermekek foglalkoztatásából és a szervezőmunkából vették ki részüket. Az egészséges életmód és a környezet védelme voltak a főbb témák. A hallgatóink a résztvevő felnőttek gyermekeivel foglalkoztak. Köszönjük a segítségüket: Vajkai Károlynak, Téglás Csillának, Timlerová Tímeának, Nagy Dávidnak, Katona Melindának, Varga Ágnesnek, Járosi Sztellának és Ladič Mihálynak. 


Kultúra Hete – Úton Velünk

2018.11.09. A Selye János Egyetem Tanárképző Karának Óvópedagógus hallgatói a 3. Kultúra Hete – „Úton Velünk” megnevezésű projektben vettek részt 2018. november 9-én. A Regionális Művelődési Intézettel és a második lakótelepen található Fogyatékkal Élő Emberek Segítsége Szövetséggel együtt az itt élő felnőtt hátrányos helyzetűekkel közösen több hetes programban aktivizálták magukat. Közösen betanultak egy táncot, melynek koreográfiáját Hodek Andrea készítette és tanította be. Különleges tapasztalat volt ez az egyetemi hallgatók számára, akik ígéretet tettek, hogy jövőre is bekapcsolódnak a programba. Dicséret illeti a harmadévesek közül: Jennifer Vázquez Duartet, és a másodévesek közül: Horváth Evelint, Póta Fruzsinát, Cseh Petrát, Járosi Sztellit, vlamint az elsőévesek közül: Lavo Mónikát és Keszi Bettinát.  


Ovisport-program

2018. október 24-én az SJE Tanárképző Kar Testnevelés Tanszékén Dr. habil. PaedDr. Juhász György, PhD. rektor úr és a Tanárképző Kar oktatóinak együttműködésében elindult az Ovisport-program. Az Ovisporthoz mint a hallgatók számára indított ,,C” típusú tantárgyhoz tartozik egy multifunkcionális kinti sportpálya. Október 24-én a délelőtt folyamán három hallgatónk: Kanczler Balázs, Nyári András és Laki Bence (Köznevelés szakosok) a rossz idő ellenére elkezdték előkészíteni a terepet, ahol a pályát terveztük. Három nap alatt elkészült a pálya. Az átadásra 2018. november 9-én reggel került sor, melyre eljöttek a Ferences Barátok utcai óvodások. Az óvodások már második éve járnak a hallgatóink foglalkozásaira. Most egy újszerű pályán tartottunk számukra foglalkozást, mely nagy hatással volt a gyermekekre, és szeretnének többször is eljönni hozzánk a kinti pályára sportolni.


„Mozgással az egészségért”

2018.10.24. Immár 10. alkalommal került megrendezésre 2018.10.24-én a „Mozgással az egészségért” című program a komáromi óvodások számára, amelybe idén 140 óvodással jelentkeztek be az óvodák. A programot a Selye János Egyetem Testnevelés Tanszéke szervezte a Körzeti Egészségügyi és Kulturális Központtal együttműködve. A résztvevők a mozgásos feladatokon túl az egészséges táplálkozásról is beszélgettek. A Tanárképző Kar óvópedagógus szakos első éves hallgatói aktívan részt vettek a programban, akik elmondásuk szerint jó szakmai gyakorlatnak fogták fel és örültek a gyermekekkel való foglalkozásnak. Két hallgató, Katona Melinda és Posvancz Réka ezen felül játékos zenés mozgásra hívták az óvodásokat. 


Turisztikai tábor az Alacsony-Tátrában 

2018.09.29. A Selye János Egyetem hallgatói és a Testnevelés Tanszék oktatói 2018. szeptember 29. és október 2. között az Alacsony-Tátrában turisztikai táborban vettek részt. A hallgatók az SJE Tanárképző Karáról összesen 71-en teljesítették sikeresen a tanfolyamot és a távokat. A tábor résztvevői a túrák alkalmával az őszi táj szépségében gyönyörködhettek, az esték alkalmával, az elméleti előadások után pedig gazdag szabadidős programokat készítettek.


Kerékpártanfolyam

2018.09.17. A Selye János Egyetem hallgatói 2018. szeptember 3. és szeptember 8. között a Tanárképző Kar Testnevelés Tanszéke által megszervezett kerékpártanfolyamon bizonyították kitartásukat. A résztvevők a túrák során sikeresen bejárták Esztergomot, Párkányt és Gútát, legyűrve a több mint 70 kilométeres távokat. A tanfolyam során, PaedDr. Dobay Beáta, PhD., az SJE Tanárképző Kar Testnevelés Tanszékének tanszékvezetője, valamint PaedDr. Židek Péter és Szabó Péter oktatók irányításával a fizikális terhelésen felül a vonatkozó szabályokkal és elméleti háttérrel is megismertették a hallgatókat.
 

Úszótanfolyam 2018

2018.06.04-09. A Selye János Egyetem Tanárképző Karának Testnevelés Tanszéke 2018. június 4-9. között rendezte meg szokásos úszótanfolyamát Paton a hallgatók részére. A tanfolyamon résztvevő hallgatók szakmódszertani, prevenciós, elsősegélyről szóló és egyéb érdekes témákban hallhattak előadások. A gyakorlat során a hallgatók saját úszótudásuk bővítésén kívül az úszásoktatás módszertana tekintetében és gyarapították tudásukat. Tanfolyamunkat idén is megtisztelték külföldi és hazai neves előadók, akik színesítették a heti programot. A hallgatói visszajelzések és az oktatói önreflexiók pozitív képet adnak a minőség tekintetében. Köszönjük az aktív részvételt, és köszönjük kollégáinknak a sokszor kimerítő, de szorgalmas és elhivatott munkáját! 


„Mozgásban a sporttudomány” nemzetközi tudományos konferencia

2018.05.17-19. A Tanárképző Kar Testnevelés Tanszéke 2018. május 17-19. között rendezte meg a „Mozgásban a sporttudomány” c. nemzetközi tudományos konferenciát.  A meghívott előadások a sporttudomány széles palettáját mutatták be. Volt, aki az országa sportturisztikai lehetőségeit mutatta be, és volt, aki az egészséges életmódról és egyes betegségek jelenlegi helyzetéről adott elő. Meghallgathattuk az újszerű információs rendszerek alkalmazási lehetőségeit a sporttudomány oktatásán belül. Egyúttal kipróbálhattuk a 3D anatómiai ismeretek tanulmányozását: a sportok közül a síugrást élhettük át, és egyensúlyozhattunk 120 emeletnyi magasságban.  A konferencián kilenc egyetemről és három országból vettek részt előadók. Az elméleti előadásokon kívül a sport is szerepet kapott, amennyiben a kerékpározás, az evezés és az úszás is a program része volt. Egy jó hangulatú, számos új ismeretekkel bővülő találkozásról adhatunk számot.


2018.05.05. Egyetemünk első alkalommal kapott meghívást a Dunai Regatta elnevezésű programra. A Selye János Egyetemet Rigla Renáta (TKK), Kunkelová Viktória (GTK), Záchensky Tamás (GTK) és Jankó András (GTK) képviselték a 2018. május 5-én Budapesten, a BME rakparton megszervezett strandröplabda-bajnokságon. A csapat derekasan helyt állt a rendkívül erős mezőnyben. A csoportmérkőzések során a bajnokkal és a harmadik helyezett csapattal is összekerült az SJE csapata, így a döntőkbe már nem sikerült bejutni. Gratulálunk hallgatóinknak, akik becsülettel végigküzdötték a versenyt!


A Selye János Egyetem Testnevelés Tanszék vezetője PaedDr. Dobay Beáta, PhD., meghívott előadóként vett részt az EFOP-3.6.2-16-2017-00003 kódszámú „Sport-, Rekreációs- és Egészséggazdasági Kooperációs Kutatóhálózat létrehozása” projekt keretében. Az esemény 2018. április 16-18 időszakában került megrendezésre. Előadások hangoztak el: Szlovákia rekreációs lehetőségeiről és a Sportturizmus jelenlétéről Szlovákiában a téli és nyári időszakban.


A Selye János Egyetem Testnevelés Tanszékének vezetője PaedDr. Dobay Beáta, PhD. részt vett 2018.03.23 - 24-én a Szegedi Egyetem, Juhász Gyula Pedagógusképző Karán a Testnevelés és Sporttudományi Intézet által szervezett nemzetközi pályázati megbeszélésen. A pályázat címe: A rendszeres egészségfejlesztő mozgás, az életminőség, a motoros képességek és a testösszetétel kölcsönhatásainak komplex, összehasonlító elemzése a Kárpát-medencében élő diákok körében magyar – román - szlovák együttműködés keretében (EFOP- 5.2.2-17-20017-00035). A megbeszélésen elhangoztak a különböző módszerek, melyeket a kutatásban alkalmazni fogunk. A 2018/2019-es tanévben az elsős kisiskolások körében fog folytatódni a kutatás, mely tartalmaz kérdőíves testösszetételes és motoros képességeket felmérő teszteket. Már elindultak az egyeztetések a magyar komáromi alapiskolákkal, ahol az iskola igazgatói pozitívan álltak az ilyen komoly felméréséhez.


Rektori díjak a 44. Komárno - Komárom Nemzetközi Utcai Futóversenyen

Második alkalommal 2018.04.22-én adták át a Selye János Egyetem Rektori díjait a 44. Komárno - Komárom Nemzetközi Utcai Futóversenyen.

A 44. Komárno - Komárom Nemzetközi Utcai Futóversenyen a Selye János Egyetem hallgatói és oktatói is kivették részüket.

A Hallgatók közül a Tanárképző Kar 2. Éves Óvópedagógia szakon tanuló hallgatók nagy számban 46 segítették a verseny napján a futókat. Idén először került megrendezésre az 1. MINI KK, amely ötlet gazdája a Selye János Egyetem 3. éves Óvópedagógia szakon tanuló Ágh Barbara. Az 1. MINI KK futóversenyen 370 gyermek vett részt, akik közül 165 óvodás is belekóstolt a futó verseny örömébe. Minden gyermek kapott érmet, üdítőt és müzli szeletet. Ezt követte a nagy futóverseny. A díjakat különböző kategóriákban osztották ki, ahol külön kategóriában az egyetemek azon hallgatói vehették birtokukba a kupákat, akik a futásra beneveztek és azt teljesítették is. A szervezők idén több újítással is meglepték a résztvevőket, minden befutó egyedi érmet kapott.

A Selye János Egyetem Testnevelés Tanszékének oktatója, PaedDr. Židek Péter tartotta a futás előtti bemelegítést, a szervező bizottság tagjaként a Testnevelés Tanszék vezetője PaedDr. Dobay Beáta, PhD. segített a verseny kivitelezésében. Ebben az évben közel 1000 induló közül kb. 30 egyetemi hallgató, alkalmazott vett részt a 44. Komárno - Komárom Nemzetközi Utcai Futóversenyen, határon innen és túl. Érkeztek hallgatók a Selye János Egyetemen kívül az Eötvös Lóránd Tudományegyetemről, az Óbudai Egyetemről, a Széchenyi István Egyetemről a Komensky Egyetemről és a Szlovák Technikai Egyetemről, Bél Mátyás Egyetemről, Debreceni Egyetemről is. A tavalyihoz képest létszámnövekedés volt megfigyelhető az egyetemi hallgatók szempontjából is, mely az egyetemi kategóriának, valamint a Selye János Egyetem Rektori Különdíjának volt köszönhető.

A Selye János Egyetem Rektori Különdíjat a Selye János Egyetem rektora Dr. habil PaedDr. Juhász György, PhD. ajánlott fel és adta át az egyetem legjobb női és férfi versenyzőjének: Ágh Barbarának, aki egyben az egyetemi kategória 2. helyezettje (Tanárképző Kar 3. éves Óvópedagógia szak Hallgatója) és Tihanyi Gábornak (Gazdaságtudományi Kar Hallgatójának). Ezen kívül a női egyetemi kategóriában 3. helyezett lett Gerencsér Bettina (Tanárképző Kar 2. éves Óvópedagógia szak - Hallgatója). Büszkék vagyunk arra, hogy az egyetemünk számos munkatársa is képviseltette magát ezen az eseményen.

Gratulálunk Mindenkinek!


Egy testnevelés óra margójára

A Selye János Egyetem 2. Óvópedagógia hallgatók testnevelés órája nagyon jó hangulatban telt el (2018 áprilisában). A hallgatók paddal végezhető gyakorlatokkal ismerkedtek meg. A jó hangulatot mi sem bizonyítja jobban, mint az alábbi képek. A képeket Takács Szabina (másodéves hallgató) készítette.


Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

2018.03.01. A Selye János Egyetem futsal- és kosárlabdacsapata 2018. március 1-3. között részt vett az Eötvös Loránd Tudományegyetem által szervezett hagyományos Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján. Hasonlóan a korábbi évekhez, egyetemünk idén is sikerrel vett részt ezen a rangos nemzetközi tornán: a szoros mérkőzések során két csapatunk a középmezőnybe küzdötte be magát.

Futsal csapattagok: Valent Ákos TKK, Incédi Máté TKK, Kovács Viktor TKK, Patay Attila TKK, Nagy Benjamin TKK, Krupanszky Kornél GTK, Birkás Zsolt GTK, Csápai Szilárd GTK, Dohorák Krisztián GTK,Szombat Kristóf GTK, Hodosy László GTK 

Kosárlabda csapattagok: Rada Medárd Zoltán GTK, Csúsz Bence GTK, Dodonka Máté Sándor GTK, Fíger József GTK, Kianek Imre GTK, Szabó Ádám Dávid GTK, Kürthy Igor GTK, Páldi Ádám GTK, Balog Balázs TKK.

Les2Alpes - Franciaország

SJE három hallgatója, Dobay Beáta tanszék-vezetővel együtt részt vett egy tartalmas sí-tanfolyamon Franciaországban. Az egy hetes sítúra során nem csak a kiváló pályák és a hófödtecsúcsok látványának élvezetén volt a hangsúly, hanem a szakmai fejlődésen is. A 3400 métert is meghaladó tengerszint feletti magasság élettani hatásai sokunk számára ismeretlen kihívásnak bizonyultak, melyhez hozzá kellett szokni. A carving technika elsajátítása mellett a hallgatók a síoktatás és sítúra-szervezés mikéntjét, apró trükkjeit is megtanulhatták, továbbá a lavinamentést is gyakorolhatták.


Turisztika tanfolyam az SJE Tanárképző Karán

Nem telhet el az ősz Turisztika tanfolyam nélkül! A Selye János Egyetem 50 hallgatója 2017. október 2-7. között az Alacsony-Tátra varázslatos vidékein élvezhette a tábor élményeit. Kihívás volt a hallgatók számára a napi 10 km-es táv teljesítése, de a fáradságot kárpótolta az őszi színekbe öltözött táj látványa. A tanfolyam során PaedDr. Dobay Beáta, PhD., PaedDr. Židek Peter és Szabó Péter oktatók elméleti és gyakorlati oktatásban részesítették a hallgatókat. Dobay Gergely természetvédelmi mérnök az erdők és mezők növény- és állatvilágának biológia ismeretével vértezte fel hallgatóinkat. A túrákon kívül játékok, projektek, csoportos és egyéni feladatok során bizonyíthatták diákjaink a rátermettségüket.


2017. június 23-25-én a Selye János Egyetem oktatókból és diákokból álló csapata részt vett a Szent István Egyetem által szervezett nagyszabású sárkányhajó regattán Szarvason.  A hajó legénysége a szoros küzdelemben az előkelő  a 2. helyen végzett.

A csapat tagjai:

Fábik Flóra
Bódis Norbert
Juhász Panni
Dohorák Krisztián
Sánka Gábor
Incédi Máté
Tóth Gábor
Molnár Bence
Hodosi László
Birkás Zsolt
Méry Katalin
Valent Ákos
Záhensky Tamás
Tihanyi Gábor
Tarczi Pál
Molnár Attila
Horváth Ádám
Patay Attila
Szabó Péter – testnevelő tanár,
PaedDr. Židek Peter -   testnevelő tanár, Csapatvezető


2017. 06. 5-10.: A Selye János Egyetem Tanárképző Karának Testnevelés Tanszéke az idei tanévben is megszervezte az úszótanfolyamot, melyen – nagy létszámú hallgatóság mellett –különböző hazai és külföldi egyetemekről érkezett vendégelőadók színvonalas elméleti és gyakorlati előadásokkal tették színesebbé a tábor programját.


2017. május 23-24. : Kassán került megrendezésre  a szlovákiai egyetemi csapatok kosárlabdájának országos  döntője, ahol Nyitra  megyét a Selye János Egyetem csapata képviselte a következő játékosokkal:

Balog Balázs (TKK, SJ-AJdb, 3. évf.)

Csúsz Bence  (GTK, PHMdb, 3. évf.)

Dodonka Sándor Máté (GTK, AIdb, 2. évf.)

Kovács Nándor (TKK, I-HIdb15, 1. évf.)

Páldi Ádám (GTK, PHMdb, 2. évf.)

Igor Kürthy (GTK, AIdb, 1. évf.)

Szabó Ádám Dávid  (GTK, PHMdb, 2. évf.)

Fodor László (GTK, PHMdb, 1. évf.)

A fotón:

Felső sor jobbról: Fodor László, Kürthy Igor, Csúsz Bence, Balog Balázs,  Szabó Ádám Dávid, Dodonka  Sándor Máté,  PaedDr. Židek Peter (oktató)

Alul: Páldi  Ádám, Kovács Nándor

 


2017. május 27-én Dunaszerdahelyen a Csallóközi Kupa Nemzetközi Szabadfogású Birkózóversenyen   az U-23 korosztályban a szabadfogású birkózás 60 kg súlycsoportnál  Juhász Mária, a Selye J. Egyetem Tanárképző Kar első éves óvoda és elemi pedagógia szakos hallgatója állhatott fel a dobogó legfelsőbb fokára. Gratulálunk!


A Debreceni Egyetem multidiszciplináris módon foglalkozik a sporttudománnyal.  A testnevelés értékteremtése valós – hangsúlyozta Bács Zoltán kancellár, a Kárpát-medencei fiatalok sportolási szokásait ismertető kötet bemutatásakor. Az ,,Értékteremtő testnevelés - Tanulmányok a testnevelés és a sportolás szerepéről a Kárpát-medencei fiatalok életében” címmel megjelenő kötetet Kovács Katalin szerkesztette,  átfogó képet adva a határon túli és magyarországi fiatalok és felnőttek sportolási szokásairól.

A kötetben, amelynek bemutatására 2017. március 8-án került sor Debrecenben, megjelent az SJE TKK Testnevelés Tanszékevezetőjének, Dobay Beátának a tanulmánya is, melyben a szlovákiai felnőttek rekreációs sporttevékenységét elemzi, különös tekintettel a komáromi, érsekújvári és dunaszerdahelyi régiókban. Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója a következő gondolatokat fűzte hozzá: ,,Az utóbbi időben nem volt a magyar sporttudományban olyan könyv, amely a korábbi monarchia országait fogta volna össze, és nézte volna meg, hogy az évszázados együttélés után néhány évtizedes különválás, milyenkülönbséget hozott az eltérő iskola, pedagógiai és sportkultúra miatt, a tanulók egészség-magatartásában, a testnevelés és a sport megítélésében.” A fotóért köszönet a Debreceni Egyetemnek!


Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

A Selye János Egyetem hallgatóinak futsalcsapata és kosárlabda csapata  2017. március 3-án és 4-én részt vett a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján, melynek szervezője a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem volt. Egyetemünk kosárlabda csapata az előkelő 3. helyen végzett, míg futsalcsapatunk a 16 egyetemi csapat közül a 9. helyen .

Gratulálunk!


Hangzhoj városából, a Zheijang Egyetem képviseletében három kolléga - Zhou Lijun professzor, a Sporttudományi Tanszék főigazgatója, valamint Wang Jian professzor  és Zhou Yongping professzor -  látogatott el egyetemünkre. A vendégeket a Testnevelés Tanszék vezetője, s egyben a látogatás szervezője, PaedDr. Dobay Beáta, PhD. és Dr. habil. Ing Szőköl István, PhD., a Tanárképző Kar fejlesztésért és külkapcsolatokért felelős dékánhelyettese fogadta.

Ittlétük során betekintést nyertek a Testnevelés Tanszék munkájába, nagy érdeklődést mutattak az óvópedagógia szakos hallgatók által készített segédeszközök iránt (pl. gombos szőnyeg), valamint felkeltette érdeklődésüket a napokban megjelenő Mozgásos játékgyűjtemény c. könyv is. Egy előadás keretében bemutatták hallgatóinknak a Zheijang Egyetemet.

PaedDr. Dobay Beáta, PhD. elmondta,   bízik benne, hogy közös pályázati lehetőségekkel, egyetemlátogatással bővíthetik a két egyetem között szakmai kapcsolatot.


A Selye János Egyetem sárkányhajó csapata 2016. június 24-26-án Szarvason az V. SZIE REGATTA versenyen vett részt, ahol húsz csapat méretette meg magát. A gödöllői Szent István Egyetem és a szarvasi GAE Tessedik Campus a versenyen 500 fiatal lelkes résztvevőt láttak vendégül. A Selye János Egyetem csapata, melyet a Tanárképző Kar és a Gazdaságtudományi Kar hallgatói, ill. a Testnevelés Tanszék oktatói alkottak,  a hatodik helyen végzett.


Rendezvény megnevezése: 22. Nemzetközi hallgatói sporttudományi konferencia

Rendezvény típusa: Nemzetközi konferencia
Rendezvény időpontja: 2016. 04. 29.
Rendezvény szervezője: Testnevelési Egyetem, TE Budapest

A rendezvény részletei: Dolezsa Zsuzsanna és Süli Derzsi Mónika közös munkájukkal képviselték egyetemünket a Nemzetközi Tudományos Diákköri Konferencián Budapesten. Az  „Examination of the relationship between the connections of body mass index and flat feet“ című témát Dolezsa Zsuzsanna adta elő a  konferencián, aki remekül helytállt a nemzetközi színtéren. A hallgatók felkészítő tanára Dobay Beáta volt.

 

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani. A weboldalunkon történő további böngészéssel hozzájárul a cookie-k használatához.