Iván Halász: Južné Slovensko v literatúre

V budove Pedagogickej fakulty UJS v Komárne sa dňa 18. decembra 2018 konala prezentácia novej dvojjazyčnej (maďarsko-slovenskej) monografie docenta Ivana Halásza z Katedry slovenského jazyka a litaratúry. Kniha Južné Slovensko v literatúre (Stereotypy a interetnické súvislosti) sa primárne venuje zobrazenia juhu Slovenska a maďarskej národnosti v literatúre posledného storočia, ako aj dynamike slovenského literárneho zemepisu. Zvláštnu pozornosť autor venoval etnicky zmiešaným Leviciam, ako aj literárnym a etnickým súvislostiam medzivojnovej Bratislavy. Innovatívny a komplexný prístup autora monografie zdôraznili posudky maďarského slovakistu profesora Istvána Käfera a docenta Patrika Šenkára z Katedry slovakistiky v Komárne, ktoré taktiež odzneli v rámci prezentácie. Po ich odznení sa uskutočnila plodná diskusia, ktorá priniesla ďalšie zaujímavé podnety k danej problematike. Tejto diskusie sa zúčastnili aj historik Barnabás Vajda a etnograf József Liszka z UJS, ktorí zároveň na podujatí zastupovali vedenie fakulty a univerzity.

POZVÁNKA /PDF/

Vedecká konferencia

Literárny zemepis Slovenska a strednej Európy

Organizátor: Katedra slovenského jazyka a literatúry Pedagogickej fakulty Univerzity J. Selyeho

Deň a miesto konania: 24. september 2018, Komárno, Dekanská zasadačka PF UJS, 94501 Komárno, Bratislavská cesta 3322

Jazyk rokovania: slovenský

Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín

číslo projektu: 18-170-00735 Názov projektu: Južné Slovensko: stereotypy a interetnické spolužitie v literatúre

13.00

Úvod a privítanie (Dr. habil. PaedDr Kinga Horváth PhD dekanka, Pedagogická fakulta Univerzity J. Selyeho, Komárno)

13.10

Mesto Prešov ako špecifický priestor v kultúrnej tradícii Slovenska a strednej Európy (Tri obrazy)  (Prof. PhDr. Peter Káša CSc., Filozofická fakulta Prešovskej univerzity, Prešov)

13.30

Heslo a mýtus. Otázky sedmohradského povedomia v medzivojnovom období  (Barna Ábrahám PhD,  Filozofická fakulta, Univerzita Eötvösa Lóránda, Budapešť - Filozofická fakulta Prešovskej univerzity, Prešov)

13.50

Regionalizmus ako „obsah žitia“ v slovenských časopisoch Rumunského kráľovstva (Doc. PhDr. Patrik Šenkár Ph.D., Pedagogická fakulta Univerzity J. Selyeho, Komárno)

14.10

Diskusia a prestávka (Moderátor Doc. PhDr. Rudolf Chmel DSc. Pedagogická fakulta Univerzity J. Selyeho, Komárno)

14.50

Maďarské postavy v slovenskej próze, slovenské postavy v maďarskej próze (Prof. PhDr. Tibor Žilka DSc., Fakulta stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa, Nitra)

15.10

Slovenská kultúra ako nosná sila národno -duchovnej  obnovy strednej Európy (Dr. István Käfer CSc., Výskumná skupina sv. Vojtecha pre výskum strednej a východnej Európy, Ostrihom)

15.30

Zaprašené pusty a hory, kde rastie drôt. Slovenské a maďarské lokality podľa "tých druhých" v próze 19. storočia. (Marta Fülöpová PhD, Filozofická fakulta Univerzity Komenského, Bratislava)

15. 50

Dynamika obrazu Maďarov v slovenskej literatúre 20. storočia (Doc. Dr. Ivan Halász PhD, Pedagogická fakulta Univerzity J. Selyeho, Komárno)

16.10-16.40

Diskusia a záver (Moderátor: PhDr. Karol Wlachovský, literárny historik a prekladateľ)

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.