Konferencia „Moja vlasť, moje rodisko” v Sarvaši

V zastúpení Univerzity J. Selyeho sme sa v dňoch 14-15. novembra 2018 zúčastnili konferencie s názvom „Moja vlasť, moje rodisko”, usporiadanej Vysokou školou Ferenca Gála v Sarvaši. Cieľom konferencie bolo spevniť vzťahy medzi zahraničnými a domácimi Maďarmi, takže medzi pozvanými boli aj ukrajinské, sedmohradsé a srbské skupiny. Našu univerzitu reprezentovala 5-členná skupina, menovite: István Jung, Tamás Ollé, Tünde Rehák, Éva Surányi a Erika Vadkerti. Pedagogickým doprovodom boli PaedDr. Patrik Baka, PhD. a Mgr. Barbara Vidová. Program sa začínal 14. novembra privítacím prejavom dekana Dr. Imre Lipcseiho. Potom nasledovali prejavy hostí z jednotlivých pozvaných inštitúcií, z ktorých každý v krátkosti predstavil svoju univerzitu. Následne predviedli študenti pestrofarebné a zábavné predstavenia, v spojitosti s kráľom Matejom. Niektorí nám pripomenuli minulosť a oživili zopár príbehov o kráľovi Matejovi, iní sa pripravovali poeticko-hudobným blokom. Podaktorí zas vmiešali do svojich produkcií moderné prvky. Naša skupina vystúpila s vymysleným príbehom odohrávajúcim sa v súčasnosti.

Autorom tohto príbehu bol István Jung. Podľa spätných reakcií naše predstavenie bolo veľmi zábavné, úspešné, mnohí ho hodnotili pozitívne. Po vystúpeniach sme sa spoločne poprechádzali v Sarvašskom vodnom divadle, kde sme zaspievali našu pieseň o kráľovi Matejovi. („Magyar urak jőnek”). Na druhý deň odzneli zaujímavé prednášky. Získali sme užitočné informácie o čiernom pluku Mateja, ako i o Janusovi Panoniusovi pôsobiacom v jeho dvore. Predchádzajúcimi boli György Fodor i János Zoltán Hajdu, profesori Gimnázia a kolégia Ferenca Erkela v meste Gyula. Po prednáškach sa začali priateľské súťaženia v rôznych tematických okruhoch, ako napr.: dejiny umenia (sochárstvo, maliarstvo, architektúra), dejepis a osobitná pozornosť sa venovala aj hudobnej tvorbe daného obdobia. V každej téme sa osvedčila iná skupina, čím sa každému ušlo radostného zážitku z úspechu. My sme sa vyznamovali v segmente dejepisu. Po ukončení kvízu boli študenti obdarovaní pamätnými listami a knižnými darmi. Po spoločnom obede sme uložili vence na pamätník nachádzajúci sa v strede historického Maďarska, kde János Szenes zarecitoval báseň „Trianonská pamiatka”. Pred odchodom sme ešte zavítali do maketového parku Mini Maďarsko.

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.